Tips

 

 

Få designpreg på utearealet      

Slik går du utetiden elegant i møte.

(artikkel fra lxus.no)

Det er ikke alle som reiser til fjells i påsken. For mange er ferieuken i april en ypperlig anledning til å gjøre hage og terrasse klar til sommeren, og både hagesentre og møbelbutikker merker ekstra stor pågang på denne tiden av året.

FRITTSTÅENDE: Hagemøblene står ikke lenger presset opp mot en vegg. Det krever innbydende design fra alle kanter.FRITTSTÅENDE: Hagemøblene står ikke lenger presset opp mot en vegg. Det krever innbydende design fra alle kanter.
Og dersom du føler at plastmøblene med jordslag du har klamret deg fast i siden 1986 begynner å gå ut på dato, så er vi i LXUS-redaksjonen selvsagt helt enige i det. Men hvordan skal du gå frem for å få nabolagets flotteste uterom? Her får du noen smarte kjøpetips og en liten trendoppdatering.

SPAR PENGER PÅ NETTHANDEL

Det trenger ikke lenger være så dyrt å få designerpreg på utearealet. Nyoppstartede, norske Fresh Living selger lekre designmøbler på nettet uten fordyrende mellomledd - perfekt for deg som går en saftig skattesmell i vente.

Møblene er vedlikeholdsfrie og har ramme i rustfritt aluminium, for at luksusdyr som heller vil sole seg og drikke hvitvin enn å slipe, pusse og lakkere skal få gjort nettopp det.

STRAM TREND

I år er det enkel eleganse som gjelder i hagen, og det stilles helt andre krav til møblenes design enn tidligere.

KONTRASTER: I år er det lyst mot mørkt, hardt mot mykt og matt mot blankt som gjelder på hagemøbelfronten.KONTRASTER: I år er det lyst mot mørkt, hardt mot mykt og matt mot blankt som gjelder på hagemøbelfronten.

- Møblene, og da særlig sofaen, skal nå tåle å stå midt i rommet eller på terrassen og må ha lekker design fra alle kanter, ettersom ryggen ikke lenger gjemmes mot en vegg, forteller Fredrik Bretzeg fra Fresh Living til LXUS.

Han legger til at årets hagemøbeltrend spiller på kontraster - lyst mot mørkt, mykt mot hardt, matt mot blankt.

- Dersom du vil gå for denne stilen må du tørre å være dristig. Sort, brunt og grått er de heteste fargene, med lange, rette linjer og en mer kantet form. Puter i lime og rødt er også friskt og in denne sesongen, sier Bretzeg

Les mer på www.lxus.no

 

Feil farge?      

Hvordan kan det ha seg at fargen vi velger i butikken eller etter fargekartet ikke stemmer med fargen når vi tar den i bruk?

Faktum er at NCS-farger aldri lyver. Fargekodene er helt nøyaktige. Sagt på fagspråket: Egenfargen er korrekt. Det er bare det at opplevelsen av fargen endrer seg. Størrelse og form på det vi skal male sammen med lysforholdene legger føringer på hvordan vi opplever fargene. Det er viktig å ha dette i minne når du velger farge, uansett hva du skal fornye! 

Under har vi ramset opp tre rare fargefenomener med like rare navn. Metameri, Purkinje-effekten og Kruithof-kurven er tre lysfenomener som kan gjøre noe med fargene i hjemmet ditt.

 

Metameri oppstår når to overflater som har samme farge i én belysning, men framstår som forskjellige i en annen. Fargetemperaturen i lyset, materialet du har malt på og selve NCS-koden kan gjøre at ei ståldør og murveggen ved siden av framstår som helt ulike, selv når de er malt med nøyaktig samme maling.

 

Purkinje-effekten er oppkalt etter den tsjekkiske forskeren Jan Evangelista Purkyne. I skumringen oppdaget han at blåfarger blaffet opp og ble veldig klare, mens rødfarger ble helt mørke. Forklaringen er at øyet vårt ser grønnblått best når det er lite lys. Effekten kan du selv utnytte med små, blå detaljer på og rundt huset ditt.

 

Kruithof-kurven: Hvis selve lyskilden er veldig sterk eller svak påvirker det fargene. Fenomenet er blant annet testet i kunstmuseer med svak belysning, der testpersoner viser seg å foretrekke gulere lys når det er svakt, fordi de da oppfatter det som naturlig dagslys.

 

Hold insekter unna sommernatten      
Levende lys skaper en magisk stemning når sommernatten faller på. Husk at en del parfymerte lys ikke bare lukter godt, men også holder insektene unna og er et bra alternativ eller supplement til ikke så romantiske sprayer.

 

Grillmetoder og teknikker      
Når du griller, vil du gjerne unngå at det flammer opp, at det oser mye, eller at maten blir for mye stekt eller brent. Varmen kan bli for intens, fett og kjøttsaft kan renne av kjøttet og dryppe ned i varmekilden som så vil flamme opp. Spesielt gjelder dette større stykker. Det finnes imidlertid flere måter å grille på, som reduserer muligheten for slike problemer.

 

Direkte grilling:

 

Vil si at du har varmekilden direkte under maten som skal grilles. Direkte grilling har den høyeste effekten og er best egnet til pølser og kjøtt i skiver som skal oppnå en stekeskorpe på samme tid som maten blir gjennomstekt. Hvis du ønsker å brune kjøttet ekstra kan du grille uten lokk først. Ellers anbefales det å steke med lokket igjen. Da reduseres faren for oppflamming og brent kjøtt. Alternativt kan kjøttet legges på aluminiumsfolie eller et stekebrett som samler opp fettet.

 

Indirekte grilling:

Indirekte grilling egner seg best for større kjøttstykker som grilles i mer enn 25 minutter. Grillingen skjer under lokk. Kjøttet grilles av sirkulerende varme ved at varmen reflekteres fra grillens lokk og sider. Med dette unngår man at fett og kjøttsaft drypper ned på varmekilden og gir oppflamming.

Indirekte grilling egner seg best for større kjøttstykker som grilles i mer enn 25 minutter. Grillingen skjer under lokk. Kjøttet grilles av sirkulerende varme ved at varmen reflekteres fra grillens lokk og sider. Med dette unngår man at fett og kjøttsaft drypper ned på varmekilden og gir oppflamming.

 

Med kullgrill plasserer du en dryppform i midten av bunnristen, og kullet /brikettene plasseres på siden. Når grillen er varm plasserer du kjøttstykket på rist rett over dryppformen. Grill med lokket på og åpne ventiler slik at du får god trekk.

 

Med gassgrill kopler du midterste brenner ut, og plasserer kjøttet over den midterste brenneren. Kjøttet kan med fordel plasseres på et stekebrett, slik at fett og stekesjy blir samlet opp. Reduser varmen når kjøttet har fått passe farge.

 

Les mer på www.matprat.no

 

Grilltips      
Den jevne nordmann har fortsatt et lite stykke igjen før han kan kalle seg grillekspert. ? Grillundersøkelsen vår viser at det er far som griller i over halvparten av tilfellene. Da trenger han noen raske tips, sier grillekspert Bjørn Tore Teigen ved Opplysningskontoret for kjøtt.

Selv om grilling i utgangspunktet er veldig enkelt, er det nemlig noen grunnregler som bør følges.

 

- Mange menn kjenner seg kanskje som grilleksperter, men de fleste har likevel noe å lære, sier Teigen. Ikke minst finnes det en del tilleggsutstyr og grilltriks som gjør matlagingen morsommere og enklere - og måltidet bedre.

 

Vanlige tabber

- Den vanligste feilen når man bruker kullgrill, er å starte grillingen for tidlig. Du bør vente til kullene er blitt helt hvite før du setter i gang, sier Teigen. Bruker du kull, er ekspertens råd at du investerer i et såkalt opptenningsrør. Dette er en metallsylinder der du legger inn papir og kull, tenner på og venter til det har tatt skikkelig fyr, ca. et kvarter. Deretter tømmer du alt sammen rett i grillen.

 

- På den måten får du full fyr ? helt uten tennvæske. Det er jo ingen tvil om at tennvæske setter en viss smak på maten, sier Teigen.

 

En annen vanlig feil, er å ikke utnytte mulighetene lokket på grillen gir.

 

- Lokket er ikke bare der for å beskytte grillen mot støv når du setter den i garasjen. Med lokk på grillen kan du grille store stykker, for eksempel helt, utbenet lammelår. Lokket holder varmen inne og sørger for at kjøttet blir stekt på alle sider, sier Teigen.

 

Bruk mulighetene

Teigen slår også et slag for indirekte grilling, det vil si at du lager soner på grillen der varmen er mindre intens. Da får du bedre kontroll på grillprosessen.

 

- Det er mulig å få kjøpt spesialbeholdere for kull som legges under grillristen. Det gir en mer ?temperert sone?. Denne sonen brukes til kjøtt som trenger lang steketid og kjøtt som skal ettersteke en stund. Har du ikke en slik spesialholder, kan du fylle kull bare på den ene siden av grillen. Legg deretter litt aluminiumsfolie oppå grillristen, så har du en sone der temperaturen blir litt lavere, sier Teigen.

 

Enkelt og godt

Når menn griller, skal det gjerne være enkel og real mat. Teigen forteller at pølser, flintsteik og koteletter er guttas favoritter.

 

- Dette er enkel og god mat som lett kan gjøre smakfullt, sier han. Teigen har ingenting imot en god ferdigsaus, men grillsaus er så enkelt å lage at man like gjerne kan gjøre det selv. Da blir også ovasjonene større.

 

- Skjær noen snitt i svoren på flintsteika, og husk at grillsausen skal på når det bare er noen minutter igjen av steketiden, ellers karamelliseres sausen og blir svidd. Husk dessuten at pølser og burgere skal grilles, ikke forkulles. Burgere kan gjerne få ettersteke litt på en mindre varm sone på grillen, slik at de beholder saftigheten, men likevel blir gjennomstekte. Med en finish i form av godt og kanskje litt annerledes tilbehør, er suksessen i boks, tipser Teigen.

Les mer på opplysningskontoret for kjøtt eller www.matprat.no

 

 

Bak kjempegodt påskebrød      
Flettebrød med vagtelegg 
Å bake brød med hele egg er en gammel katolsk tradisjon. Eggene symboliserer fruktbarhet og liv. Deigen flettes til et brød, hvor de små kokte vagteleggene får lov til å titte frem. Spis eggene til brødet, drysset med litt salt. 

Tid: ca. 30 min. pluss heve- og baketid

(1 stort flettebrød)
2 dl melk
50 g smør
150 g gresk yoghurt 10 % 
50 g gjær
1 egg str. L
1 spsk. sukker
2 tsk. salt 
1 tsk. kardemomme 
50 g rosiner (kan skippes)
ca. 550 g hvetemel  
8 vagtelegg 
1 egg til pensling 


1. 
Lun melken, og smelt i smøret. Avkjøl væsken til fingervarmt, og held den i en skål. Tilsett yoghurt, og oppløs gjæren. Tilsett egg, sukker, salt, kardemomme og rosiner. 
2. 
Elt hvetemel i væsken litt av gangen, og elt, til deigen er glatt og smidig. 
3. 
Hev deigen et lunt sted i 1 time. 
4. 
Del deigen i tre deler, og trill til pølser. Legg de tre pølsene vifteformet over hverandre på midten. Start med å flette den ene siden fra midten. Løft den underste pølsen, og kryss den over den øverste, som føres inn under den løftede. Gjennta med den andre enden. Løft forsiktig brødet over på en bakeplate med bakepapir. Endene foldes forsiktig inn under brødet. 
5. 
La brødet heve ca. 30 min. 
6. 
Kok eggene i ca. 2 min., og avkjøl. 
7. 
Trykk de kokte eggene ned i den flettede deigen. 
8. Sett ovnen på 200 grader. 
9. 
Pensle brødet med sammenpisket egg, og stek i ca. 25 min. Avkjøl brødet på en bakerist.